Powered By Blogger

30 Ocak 2011 Pazar

O Lucky Man! (Ah Şanslı Adam! )


Devrim entellektüellerin afyonudur.

film hakkında

Tarihinde ilk defa bir kült klasiği gösterme kararı alan !f İstanbul, Lindsay Anderson’ın esaslı bir kapitalizm eleştirisi yaptığı hem gerçekçi hem gerçeküstücü filmi 1973 yapımı Ah Şanslı Adam!’ı, Altyazı Aylık Sinema Dergisi ortaklığıyla sunuyor. Yönetmenin 1960’ların anarşist heyecanını yansıtan If…’le başladığı üçlemenin ikinci ayağı olan Ah Şanslı Adam!’da üçlemenin kahramanı Mick Travis, If…’teki romantik serseriden kariyer düşkünü bir kapitaliste dönüşüyor. Filmde Travis (Otomatik Portakal ile efsaneleşen Malcolm McDowell) güç peşinde, kapitalizme inancı tam bir kahve tüccarı. Genç adam yükselme hayaliyle çıktığı yolculukta, sistemin kurallarına uyduğu sürece şansın onun yanında olacağını düşünür. İşler tepetaklak gidip de “iyi” biri olmaya karar verdiği an ise, bu yolculukta şans ve iradenin sözünün geçmediğini anlar. Aslında olaylar hiçbir zaman Travis’in kontrolünde olmamıştır. Travis’in yolculuğu kapitalizmden liberal vicdana, sosyal değişim inancından devlet idaresine, sömürgecilikten adalet sisteminin gediklerine, son tahlilde 70’lerin İngilteresi üzerinden ‘insanlık durumunun’ ikiyüzlülüğüne kadar uzanır. Filmin The Animals üyelerinden Alan Price’a ait efsanevi müzikleriyle tüm atmosferine sinen rock’n’roll ruhu da bazen neşeli bazen şüphecidir. İdeolojik sorgulamalarını absürd bir mizah anlayışıyla birleştiren Ah Şanslı Adam! bugün eşine pek rastlanmayan türden bir epik şaheser. Kapitalizmin ciddi bir kriz yaşadığı şu dönemde, zamanında büyük etki uyandırmasına rağmen yıllarca dünya sahnesinden uzak kalan bu özel filmin söylediklerine tekrardan kulak kesilmek gerek.
Zeynep Dadak (Altyazı dergisi)
* Filmin festivaldeki birinci gösteriminin ardından Altyazı dergisi ekibiyle birlikte film üzerine bir tartışma gerçekleştirilecektir.

yönetmen hakkında

Hindistan doğumlu İngiliz Lindsay Anderson (1923 – 1994) film, tiyatro ve belgesel yönetmeni, film eleştirmeni ve İngiliz Özgür Sinema akımının öncülerinden. Oxford’da Wadham College’da klasik edebiyat, sonra da Magdalen College’da İngiliz edebiyatı okudu. Sinemaya atılmadan önce Sequence, Sight & Sound ve New Statesman dergilerinde film eleştirileri yazdı. Yönettiği filmler arasında This Sporting Life (1963), The White Bus (1967), If… (1968), In Celebration (1975), Look Back in Anger (1980), Britannia Hospital (1982) ve The Whales of August (1987) yer alıyor.

2 yorum:

  1. Yönetmen
    Lindsay Anderson
    Senaryo
    David Sherwin
    Görüntü Yönetmeni
    Miroslav Ondricek
    Kurgu
    David Gladwell
    Oyuncular
    Malcolm McDowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts, Arthur Lowe, Helen Mirren
    Yapımcı
    Lindsay Anderson, Michael Medwin
    Prodüksiyon Şirketi
    Memorial Enterprises, Sam
    Dağıtımcı
    Warner Bros. Pictures International Warner House, 98 Theobald’s Road London WC1X 8WB – UK Tel: +44 207 984 5600 Fax: +44 207 984 5201
    Müzik
    Alan Price

    YanıtlaSil
  2. KESİNLİKLE DOĞRU SEÇİM

    YanıtlaSil